torsdag 13 december 2012

Heerup i Rødovre med STF

Lördagen före första advent arrangerade STF:s sydvästskånekrets en resa till Danmark med besök på Heerupmuseet i Rødovre och därefter julefrokost på närbelägen krog.

Här står vi utanför Københavns Hovedbanegård och väntar på bussen till Rødovre.

Cirka 40 minuter tog bussresan. Rødovre är ursprungligen en by från medeltiden, men nu en förort till Köpenhamn. Förleden "Rød-" är betydelsebärande och mycket i Rødovre är rött, bland annat alla gatuskyltar. Även kyrkan är helt röd, byggd 1664 då den ersatte en medeltida tegelkyrka som förstördes då svenskarna belägrade Köpenhamn 1658.

Museet som har namn efter konstnären Henry Heerup är ganska litet, och därför visas bara en del av samlingarna åt gången. Vid vårt besök visades utställningen "Heerup uden rammer", till stor del en installation, provisoriskt uppbyggd som inramning av Heerups verk.


Apropos ram. Heerup var mycket intresserad av att återanvända allt som andra klassificerade som skräp. Denna cykelbild är målad på en gammal tebricka och någon ram behövs inte, då en sådan redan ingår i brickan.
Vi avslutade besöket med julefrokost på en närbelägen krog.

2 kommentarer:

  1. Jag gör mig till tolk för alla oss som läser Joachims trevliga och medryckande omgivningsbeskrivningar, parade med intressanta fakta på lagom djup nivå!:)

    God Jul och Gott Nytt År Joachim!

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket för den vänliga kommentaren. Jag får önksa God Jul och Gott Nytt År också till dig Göran, och till övriga läsare av min blogg.

    SvaraRadera